Περί κοινής γνώμης

του Γεώργιου Κ. Τασούδη

Η κοινή γνώμη δεν πρέπει να έχει γνώμη. Κι αν πάλι έχει, οφείλει να μην την εκφέρει. Κι αν τέλος πάντων είναι να την εκφέρει να φροντίζει, πρωτίστως κι απαρεγκλίτως, να την εναρμονίζει με το κυρίαρχο αφήγημα, όπως ελεύθερα και αφειδώς εκπέμπεται διαχεόμενο από τους δημοσιολογούντες, τους δημοσιογράφους, τους διανοούμενους.

Οι δε δημοσιολογούντες, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι παρακαλούνται όπως με τη σειρά τους εκφέρουν γνώμη αφού προηγουμένως έχουν συμβουλευθεί την εγκυρότατη Γραμματεία Ενημέρωσης και τους ειδήμονες υπαλλήλους της. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λησμονούν το κρατικοδίαιτο παρελθόν ή παρόν τους, μήτε βεβαίως να πάψουν να ελπίζουν σε ένα κρατικοδίαιτο μέλλον. Εσείς καναλάρχες / κατασκευαστές / καραβοκύρηδες ήδη γνωρίζεται πως «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει». Μην ξεχνάτε, λοιπόν, τις διαφημίσεις, τις κρατικές επιχορηγήσεις, τις ανταποδοτικές νομοθετικές μας εκδουλεύσεις που καρπώνεστε χάριν της ευρύτητας του πνεύματός σας, της συνεργασίας σας, της αλληλοκατανόησης, αλλά και των παχυλών σας χορηγιών, για την ευρωστία του κόμματος, την τελεσφόρηση του προεκλογικού αγώνα. Η πελατειακότητα χορεύεται κυκλικά.

Η κοινή γνώμη δικαιούται να μην πολιτικολογεί. Κι αν το κάνει να μην παρεκκλίνει της κομματικής γραμμής και πειθαρχίας. Μην κλονίζετε την δημοκρατία. Μην αμφισβητείτε την κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση. Μην εχθρεύεστε το Κράτος.

Η κοινή γνώμη οφείλει να μην ελέγχει την επιστήμη. Να μην της θέτει ηθικά διλήμματα. Η επιστήμη γνωρίζει τα πάντα. Και επιστήμη που γνωρίζει τα πάντα, είναι η επιστήμη που συμπλέει με την πολιτική ορθότητα. Οι λοιποί της επιστημονικής κοινότητας που λοξοδρομείτε, απλά φλερτάρετε με τον κομπογιαννιτισμό. Συνέλθετε, επιστρέψτε, ταχθείτε στην ορθότητα της πολιτικής ορθότητας. Ηθικό λόγο δικαιούνται να εκφέρουν οι ακαδημαϊκοί κι οι καθηγητάδες, μόνο. Δίχως κι αυτοί να λησμονούν πως άνευ το «τηλεφώνημα» και τις ημέτερες συστάσεις η αξία τους δεν έχει απολύτως καμία αξία, μήτε επαγωγικά η ευμένεια μόνιμο χαρακτήρα.

Η κοινή γνώμη οφείλει να συμβουλεύεται τους ανθρώπους του «πνεύματος». Λογοτέχνες, μουσικούς, διανόηση. Γι’ αυτό εφιστούμε στους τελευταίους την προσοχή. Η ευθύνη σας είναι μεγάλη. Έχετε ήδη βραβευθεί με βραβεία κρατικά. Έχετε επιχορηγηθεί με γαλαντομία. Κι οι λοιποί, μήπως δεν επιθυμείτε να δείτε το όνομά σας σε κάποια μακρά ή βραχεία λίστα; Δεν ενδιαφέρεστε για το Μέγαρο Μουσικής, το Ηρώδειο, κάποιο χαρτζιλίκι ή κάποια μισθοδοτούμενη θεσούλα σε κριτική επιτροπή talent show; Ασκηθείτε στο χάρισμα της σιωπής. Γίνετε οικονόμοι: τα (λάθος) λόγια είναι φτώχια.

Η κοινή γνώμη οφείλει να μην αγανακτεί. Κι αν πάλι δεν αντέχει, ας απευθυνθεί σε κάποια από τις πιστοποιημένες συνεργάτιδές μας: στην Μίνα, τη Τζίνα, την Ασημίνα.  Φαγωθείτε άφοβα μεταξύ σας. Free your mind. Έχουμε μπόλικα σκουπίδια για να το μπουκώσουμε. Πείτε τον πόνο σας στα ΜΚΔ. Κάντε τα μύλο, γης μαδιάμ. Πιστέψτε στα πάντα και μην πιστεύετε σε τίποτα. Κοιμηθείτε και θα ξεχαστείτε. Όλα είναι αλήθεια. Κι η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει αλήθεια. Γίνετε μέτοχοί της. Συμβάλλετε στην ανάδειξη και στον εμπλουτισμό της. Βιώστε την μοναδική εμπειρία της αντίδρασης εκ πληκτρολογίου και καναπέ. Κρατήστε αποστάσεις. Ζήστε ασφαλείς.

Τέλος, η κοινή γνώμη δεν πρέπει να έχει φρόνημα – φτου κακά! Αυτό που πρέπει, όμως, είναι να διάγει έναν βίο φρόνιμο και πειθαρχημένο. Αφεθείτε. Αυτοπροαιρέτως λογοκριθείτε και το ψυχο-ηλεκτρονικό πανοπτικό θα σας αγαπήσει. Είμαστε εδώ για να σας διδάξουμε τον τρόπο, να σας τον εμπεδώσουμε. Χάριν της νομιμοποίησης που μας παρέχετε με την ψήφο σας, γίνονται εφικτά τα ανέφικτα. Σας ευχαριστούμε και, να είστε σίγουροι, ότι θα σας το ανταποδώσουμε, πολλαπλασίως. Απλά… αφεθείτε!

Εκ του διευθυντηρίου

Published by