Για την Παράδοση και την γλώσσα

του Σωτήρη Σόρογκα

Αν υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση για να προσπελάσουμε τα σύγχρονα προβλήματα, πιστεύω ότι αυτή μπορεί να αντλήσει τα βασικά της στοιχεία, τους κυριότερους άξονες των επιχειρημάτων της, μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά του δικού μας τόπου. Πρόκειται για μια πραγματικά ανεπανάληπτη πνευματική παράδοση, μοναδική σε έκταση και βάθος σημασιών, η οποία, παρότι κατά καιρούς έχει υποσταλεί από σκοπιμότητες ή καταχρήσεις, μολονότι ναρκοθετήθηκε από επιφανειακές προσεγγίσεις ή εθνοκαπηλείες, διατηρεί πάντοτε τη δύναμη να νοηματοδοτεί εις βάθος ολόκληρο το φάσμα των εκδηλώσεων του σύγχρονου βίου.

Και η παράδοση αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν προστατευτεί μαζί και η γλώσσα, η οποία όχι μόνο αποτελεί ζωντανό πυρήνα παραγωγής σημασιών και νοήματος, αλλά επιπλέον συνέχει εσωτερικά την κουλτούρα μας και καθορίζει τη δική μας στάση απέναντι στον κόσμο. Για έναν τέτοιο σκοπό θα πρέπει φυσικά να εκλείψει το διάχυτο πνεύμα μειονεξίας που κυριαρχεί σε κάθε έκφανση του βίου μας και η πολεμική εναντίον της θρησκείας.

Απόσπασμα από συνέντευξη του Σωτήρη Σόρογκα στο, Ζαχαρία Σώκο (περ. Περίστυλον, τ.1, Ιούλιος 2006). Αντλούμε από το Σωτήρης Σόρογκας, Κείμενα για πρόσωπα και βιβλία, Μελάνι 2011, σ. 114. Ο τίτλος είναι της Σύνταξης.

Published by